Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Джеда, в Саудитска Арабия, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.

Това е последен етап от неговата близкоизточна обиколка. Преди това Байдън бе в Израел и палестинските територии.

Днес той стана първият президент на САЩ, летял директно от Израел до саудитската монархия, което е сигнал за затопляне на връзките на фона на заплахите, идващи от страна на Иран.

Джо Байдън приветства "историческото решение на лидерите в Саудитска Арабия да отворят въздушното си пространство за всякакви граждански полети", в това число от и до Израел.

Това се казва в изявление на американският съветник по вътрешна сигурност Джейк Съливан. Новината идва на фона на напрегната атмосфера около срещата на Байдън с лидерите в Саудитска Арабия днес. 

В изявлението си Джейк Съливан посочва още, че решението на Саудитска Арабия е кулминация на продължилите месеци дипломатични усилия на Байдън като това отваря възможности за повече интеграция, стабилност и сигурност в Близкия Изток. Позитивният тон идва в една напрегната атмосфера, породена от критики спрямо Саудитска Арабия за нарушение на човешките права. 

В четвъртък президентът Байдън отказа да заяви дали ще говори със саудитските лидери за убийството на журналиста Джамал Хашоги. Неяснотата е акцент от  първата му среща от голямо значение с представители на страна, която той искаше да изолира заради нарушения на човешките права. Байдън каза лаконично, че позицията му за Хашоги винаги е била ясна. От Белия Дом заявиха, че не коментират предварително лични разговори между лидери. Според американското разузнаване убийството на журналиста през 2018-а е било наредено от принца на Саудитска Арабия. Близки на Хашоги критикуваха решението за посещението на Байдън в страната. 

За Вашингтон сега Саудитска Арабия може да изиграе изключително важна роля за стабилизиране на региона така, че да не се стигне до попадането му под руско или китайско влияние.